sunnuntai 15. elokuuta 2010

Limelohilasagne

Erilainen lohilasagneresepti herätti mielenkiintoni, oma lohilasagneni on äidin kylmäsavulohi-katkarapupastasta muokattu lasagneversio. Ennen kaikkea uteliaisuuteni heräsi sillä, ettei lasagnen juustokastiketta valmistettukaan perinteisellä tavalla. Lopputulos oli erittäin maistuva, voin suositella!



Alkuperäinen ohje: Limellä maustettu lohilasagne / KG 5/2010

Annoksia n. 4-6 kpl, n. 720-480 kcal/annos

1 dl vehnäjauhoja
7 dl kevytmaitoa
200 g yrttimaustettua tuorejuustoa (rasvaa 15 %)
0,5 limetin mehu + raastettu kuori
suolaa
mustapippuria

400 g lohta
1 x purjosipuli
1 x keltainen paprika
oliiviöljyä
0,5 limetin mehu
0,5 dl valkoviiniä
kasvisfondia
suolaa
sitruunapippuria
tuoretta basilikaa silputtuna

emmentaljuustoraastetta (17 % rasvaa)

täysjyvälasagnelevyjä
pinaattilasagnelevyjä


Juustokastike
Vehnäjauhot vatkataan ensin huolellisesti kylmän maidon joukkoon kattilassa, jonka jälkeen kiehauta kastike koko ajan sekoittaen. Maito palaa erittäin helposti pohjaan, eli sitä todellakin kannattaa sekoittaa huolella jatkuvasti. Kun kastike on paksuuntunut, ota pois lämmöltä ja lisää mausteet sekä limetin kuoren raaste ja mehu. Sekoita ja laita lämpimälle levylle (joka on jo pois päältä) odottamaan. Muista välillä käydä vielä sekoittamassa kastiketta.


Lohikastike
Silppua purjo pieneksi ja kuullota öljyssä syväreunaisessa pannussa. Älä kuitenkaan ruskista. Kun purjosilppu on kuullottunut, lisää kuutioitu paprika ja kypsennä hetken aikaa. Pilko lohipala kuutioiksi ja lisää se pannulle. Paista kunnes lohi alkaa olla kypsää ja lisää suola, pippuri ja fondi. Kaada joukkoon vielä viini ja purista sekaan limetin mehu, pienennä lämpöä ja anna kastikkeen muhia hetken aikaa.

Vinkkejä:
  • Jos poltat juustokastikkeen kevyesti pohjaan, sekoita loput pääosin pinnalta. Älä raaputa palanutta seosta kastikkeen joukkoon, niin voit vielä käyttää sen kunhan maku ei ole palanut.
  • Purjo kannattaa halkaista pituussuuntaan ja huuhdella huolella, lehtien väliin jää usein multaa tai hiekkaa.
  • Limetin mehu irtoaa hyvin, kun pyörittelet sitä ensin kevyesti painaen pöytää vasten ennen kuin halkaiset.

Pihistä:
  • Käytä fondin sijaan kasvis- tai kalaliemikuutiota.
  • Vaihda kevytmaito rasvattomaan maitoon.
  • Valitse lohen sijaan 300 g kirjolohta.

Panosta:
  • Tee perinteinen juustokastike voita käyttäen.
  • Kasaa lasagneen ylimääräinen välikerros.
  • Vaihda juustoksi parmesanraaste vähärasvaisen emmentalin sijaan.
  • Sulata juustokastikkeen joukkoon joko brie- tai vuohenjuustoa.

Kasaaminen
Uuninkestävä vuoka kannattaa öljytä kevyesti ensin. Paras vuoka on sellainen, joka leveydeltään vastaa suunnilleen lasagnelevyn pidempää sivua, jolloin niitä on helppo asetella vuokaan rinnakkain. Kaada pohjalle vähän juustokastiketta ja lado sen päälle kerros täysjyvälasagnelevyjä. Tämän päälle kaada puolet lohikastikkeesta sekä lisää juustokastiketta. Keskimmäinen kerros muodostuu pinaattilasagnelevyistä, jonka päälle loput lohikastikkeesta sekä lisää juustokastiketta. Päälimmäiseksi vielä kerros täysjyvälasagnelevyjä ja loput juustokastikkeet. Levitä pintakerros peittämään lasagnelevyt (sillä muuten ne rullautuvat uunissa) ja ripottele päälle vielä kourallinen juustoraastetta. Paistetaan 180 asteisessa uunissa noin 45 min ja anna vetäytyä uunista ottamisen jälkeen hetken aikaa ennen tarjoilua.


Kaveriksi lasagnelle pala patonkia, vihreää salaattia sekä esim. Rosewood Semillon Chardonnay -valkoviini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti